Deze zomer reist Televizier de wereld over met de sterren. Ditmaal is de halte Kaapverdië, waar de roots liggen van de in Amsterdam geboren presentator en komiek Edson da Graça.
Warme gastvrijheid in een mild klimaat: Kaapverdië is een bijzonder land voor de westkust van Afrika, met een rijke cultuur die wordt gekenmerkt door Portugese invloeden. Soundtrack van een bezoek aan de eilandengroep is de aanstekelijke coladeira, een ritmische muziekstijl die iedereen aan het dansen krijgt. Ook kan niemand om de morna heen, melancholische klanken die veel gemeen hebben met Portugese fado. Wie daarnaast graag de ongerepte natuur ervaart kan rondtrekken door uitgestrekte landschappen met vulkanische bergen.
In gesprek met Het Parool gaf Edson een treffende omschrijving van de Kaapverdiaan: “We zijn een klein, gastvrij volk: supertrots maar zeker niet arrogant. We houden van een relaxte sfeer, van feestjes en niet te moeilijk doen.” Die houding is ook terug te vinden in de Kaapverdiaanse keuken, die volgens Edson niet echt geraffineerd is: “We zijn groot geworden met cachupa: een samenraapsel van allerlei soorten bonen, en dan een stoof van vlees of vis en spitskool. Vroeger vond ik het moeilijk om te eten, maar tegenwoordig vind ik het heerlijk.”
Edsons ouders zijn geboren en getogen Kaapverdiërs, zelf kwam hij ter wereld in Amsterdam. Toch zit de liefde voor het land in zijn bloed. In Trouw vertelde hij: “Mijn oudste herinnering is van Kaapverdië. Daar begint het voor mij. Ik denk dat ik een jaar of drie was. Als ik nu terugga, ruik ik zodra de vliegtuigdeur opengaat iets waardoor ik meteen denk: ik ben thuis. Die geur komt uit het zand daar, in combinatie met de hitte.”
Tekst: Jef Willemsen