Wat heeft het najaar voor ons in petto? Kenners van bekende lifestyleprogramma’s laten hun licht schijnen op de huis-, tuin- en keukentrends voor het komende seizoen.
Hugo Kennis is bezig aan zijn vijfde jaargang als kok bij Eigen huis & tuin: Lekker leven. Ook is hij op 24 Kitchen te zien in de culinaire reeks Hugo maakt kennis: Frankrijk.
“De lente en het najaar zijn de interessantste tijden in de keuken. Het zijn overgangsseizoenen waarin je gebruik kunt maken van extra veel verse producten. Gewassen die wat langer moeten groeien, zoals bietensoorten en rapen, kun je afwisselen met paddenstoelen en pompoengerechten. Dat is echt de smaak van herfst.”
“Tegenwoordig zijn vrijwel alle groenten, kruiden en fruitsoorten het hele jaar door verkrijgbaar. Alleen al qua smaak loont het om te kiezen voor seizoensproducten. Op die manier kun je in het najaar al langzaam de overstap maken naar de wat zwaardere winterkost. Dat doe ik bijvoorbeeld met wildgerechten of herfststoofpotjes met bockbier.”
“De herfst is hét moment om restjes op te maken en overgebleven groente en fruit te conserveren voor de winterperiode. Wie over een paar maanden zuurkoolstamppot wil eten, moet nu al aan de slag met witte kool en weckpot. Het inmaken van groente en andere traditionele technieken ga ik dit seizoen ook laten zien in Eigen huis & tuin: Lekker leven.”
Tekst: Jef Willemsen