Informatief
19 september 2024
Fotocredit: Linelle Deunk

De boer in actie

Twintig jaar geleden maakte Nederland kennis met ‘Boer zoekt vrouw’. En al die tijd is regisseur Armando de Boer al betrokken bij het programma. Hij probeert elke boer zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

Zes uur ’s ochtends. De opnamedag van Boer zoekt vrouw begint in de melkput. De veehouder stond om vijf voor zes naast zijn bed, Yvon Jaspers en de filmploeg zijn veel eerder opgestaan. Zij moesten eerst nog naar de boerderij rijden. “Het is niet alle opnamedagen zo vroeg, hoor”, zegt regisseur Armando de Boer. Hij is, net als Yvon, al sinds het eerste seizoen betrokken bij het programma. “Om een compleet beeld te schetsen, filmen we de boer in actie, zoals nu bij het melken. De persoonlijke gesprekken met Yvon nemen we later op de dag op, als de boer wat meer op zijn gemak is en gewend is geraakt aan de camera’s. Daar nemen we ruim de tijd voor, en we proberen een losse sfeer te creëren.” In die gesprekjes moet de boer vooral zichzelf zijn. “We maken mooie mix van de boeren, hun persoonlijke verhaal, hun werk en het bedrijf. Zo weten potentiële brievenschrijvers op wat voor persoon ze reageren.”


Ook na twintig jaar Boer zoekt vrouw zijn dat steeds weer nieuwe verhalen. Geen mens is hetzelfde, iedereen reageert anders op bepaalde situaties. De boeren hebben wel een gemene deler: ze laten met trots hun bedrijf zien, het terrein, de stallen, de dieren, hun werkzaamheden. “En vaak zitten ze er niet om te springen om op televisie te komen. De vragen over hun privé­leven en waarom het nog niet gelukt is om een partner te vinden, vinden ze lastig te beantwoorden. De meesten beschouwen dit gedeelte als een noodzakelijk kwaad.” Omdat het slagingspercentage van het programma hoog is, doen boeren toch graag mee.

Honderd paarden

Wat er dit jaar anders is, is het aantal boeren dat zich voorstelt. Dat zijn er zes in plaats van tien; vijf mannen en een vrouw. “Een hele stoere”, verklapt De Boer. “Ze runt in haar eentje een paardenbedrijf met ruim honderd paarden. Verder zijn er drie melkveehouders, een boer die groenten en tulpen kweekt en een pluimveehouder.” Boer zoekt vrouw volgt de liefdeswandel van alle zes van a tot z, ongeacht hoeveel brieven ze krijgen. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, toen vijf boeren met de minste respons afvielen. Dat competitieve element vonden de makers niet meer passen bij deze tijd en bij de integriteit van het programma. “Het fijne is dat we in de voorstelronde nu meer tijd hebben voor elke boer. We kunnen wat meer van het bedrijf en de omgeving laten zien. En het geeft ons de ruimte om net die ene vraag extra te stellen. Dat geeft meer diepgang.”

Het hele interview leest u in de Televizier van week 38. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Pauline Teunnissen.

Back to top