Informatief
19 september 2024
Fotocredit: Tom Cornelissen

Kees Tol: ‘Durf te knallen!’

Kees Tol presenteert een nieuw seizoen ‘vtwonen weer verliefd op je huis’. Rommelen in zijn eigen huis vindt hij heerlijk. Zes dingen die Kees leerde over inrichten: ‘Durf uit je comfortzone te stappen.’

Palet

“Misschien een open deur, maar maak voor je verbouwing een goed plan, een palet van kleuren en materialen. Verzamel stalen van de stoffen en kleuren die je mooi vindt, leg alles op tafel en ga ermee spelen. Superleuk om te doen: past alles bij elkaar? Kun je ook een iets gewaagdere combinatie bedenken? Je krijgt zo een mooi geheel, en maakt misschien keuzes die minder voor de hand liggen.”

Durf!

“Wat ik echt door dit programma heb geleerd: durf uit je comfortzone te stappen. Toen ik vijf jaar geleden mijn eigen huis verbouwde deed ik dat niet, ik bleef qua kleuren en materiaal aan de veilige kant. Onze stylisten knallen er soms een gekke kleur in of schilderen een vorm op de muur met een waanzinnig effect. Vorig jaar heb ik ook twee kunstwerken gekocht met veel kleur erin. En om een ander kunstwerk heen schilderde ik een zwart vierkant op de muur. Zoiets had ik vroeger echt niet gedurfd. Bijzonder en toch eigen.”

Licht is de basis

“Bij het inrichten denken veel mensen pas op het allerlaatste moment ‘o ja, we moeten ook nog lampen’. Licht is vaak het ondergeschoven kindje, maar het is juist de basis van een interieur: een lichtplan moét kloppen. Mensen hangen het plafond vaak vol spotjes, niet echt sfeervol. Lampen op ooghoogte zijn dat wel. Als ik de trap oploop, gaat boven automatisch het licht aan. Ik heb een systeem waarmee ik allerlei sferen kan maken: werklicht, sfeerlicht, herfstig licht. Ik kan me daar helemaal in verliezen, heerlijk.”

Het hele interview leest u in de Televizier van week 38. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Tijgerbloed

Back to top