Informatief
19 september 2024
Fotocredit: KRO-NCRV

Angela de Jong: ‘Tv makers spelen graag op zeker’

Wat hebben de NPO, RTL en Talpa in petto voor de kijker dit najaar? AD-mediacolumnist en tv-kenner Angela de Jong laat haar licht schijnen op het tv-aanbod.

Al het oude is weer nieuw. Dit najaar keren heel wat oude successen terug op televisie. Van Gooische vrouwen en Ranking the stars tot Medisch Centrum West en Te land, ter zee en in de lucht. Angela de Jong begrijpt waarom: “Tv-makers spelen graag op zeker en bekende titels appelleren bij kijkers aan nostalgische gevoelens.” Toch is een oude hit afstoffen is geen garantie voor succes. “Kijk maar naar die tenenkrommende comeback van Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet, vorig seizoen. Sommige titels kun je beter in het verleden laten.”

Datingtelevisie

Van alle terugkerende kijkcijferkanonnen vermoedt Angela dat Te land, ter zee en in de lucht de meeste kans heeft opnieuw aan te slaan. “De kracht van het programma is dat je wil zien of deelnemers de overkant halen. Zeker als Ruben Nicolai en Gerard Joling de kandidaten de ruimte geven hun verhaal te vertellen. Je wil weten wat die vader en zoon drijft om weken in hun schuurtje aan het voertuig te bouwen. Als dat menselijke element erin zit, zouden er zomaar eens anderhalf miljoen mensen kunnen kijken. Het blijft koffiedik kijken, maar de terugblikreeks werd vorig jaar enorm goed bekeken, dus het genre leeft wel degelijk.”

Ook datingtelevisie is dit seizoen weer springlevend. Bewezen hits als Winter vol liefde, Boer zoekt vrouw en Lang leve de liefde keren terug en er is volop ruimte voor nieuwe formats. Alleen al bij KRO-NCRV maken twee formats hun debuut: Onderweg naar de liefde, waarin het draait om daten tijdens de vakantie en Welkom bij de familie. De Jong is fan van het genre: “Er is niks leuker dan kijken naar het ongemak van twee mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten. Zeker wanneer je als kijker al direct aanvoelt dat ’t niks gaat worden. Maar juist daardoor ben je geneigd te blijven kijken. Je vraagt je toch steeds af: wat zou ik in die situatie doen?”

Het hele interview leest u in de Televizier van week 34. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Jef Willemsen

Back to top